Sveriges län

Sverige är indelat i 21 län och 25 landskapslandskap. Landskapen representerar namnen på den tidigare provinsiella avdelningen i landet. Dessa namn är så väletablerade och används fortfarande nästan överallt i vardagsspråket. Varje provins har sin egen charm och attraktioner. Eftersom det finns så många lyfter vi bara fram de provinser där våra campingplatser ligger.

Blekinge län

Blekinge län ligger i södra Sverige. På grund av sitt varierande landskap kallas denna provins också Sveriges trädgård. Blekinge län ligger vid Östersjön och gränsar till Skåne i väster och Småland i norr. Denna lilla kuperade provins är rik på lövskogar, raviner, fält, floder och vackra fiskebyar.

Specifikt för Blekinge län är den fantastiska skärgården, cirka 800 öar alla med en bredd större än 50 meter. Blekinge län ligger ca 80 meter över havet. Blekinge läns högsta punkt är "Rävabacken" och ligger 189,65 meter över havet. Blekinge län har cirka 960 sjöar som är större än 1 hektar. Blekinge läns största sjö är Halen.

Blekinge län har en befolkningstäthet på 51 invånare per km². Det gör det till ett av sveriges tätbefolkade områden efter de största städerna. Den officiella huvudstaden i provinsen är Karlskrona, vars yta bara är 2941 km2, vilket är 0,7% av landets totala yta.

Den 31 december 2005 hade Blekinge län 150 696 invånare, enligt Statistiska Centralbyrån. Stor publikdragare och även huvudstad i denna lilla provins är Karlskrona. Den här staden har sitt ursprung som ett försvar mot pirater. Här fanns en svensk flotta. Den svenska marinen är fortfarande närvarande här och det pågår regelbundna övningar runt de många små öarna.

Det finns naturligtvis mer än hamnen. I centrum finns Sveriges största träkyrka (amiralitetskyrkan från 1685) och de gamla historiska husen runt omkring är också värda ett besök.

Campingen ligger i Blekinge län:

Stensjö Camping & Vandrarhem

Kantarellstigen 8, 37338 Holmsjö
E: stensjocamping@gmail.com
Jag:  www.zwedencamping.nl
P: +46 (0) 767 745386

Andra provinser