Sveriges län

Sverige är indelat i 21 län och 25 landskapslandskap. Landskapen representerar namnen på den tidigare provinsiella avdelningen i landet. Dessa namn är så väletablerade och används fortfarande nästan överallt i vardagsspråket. Varje provins har sin egen charm och attraktioner. Eftersom det finns så många lyfter vi bara fram de provinser där våra campingplatser ligger.

Jämtlands län

Jämtlands län anses vara ett av de sista orörda naturreservaten i Europa. Jämtlands län är större än Nederländerna och har 127 000 invånare. Jämtlands län ligger i mellansverige, mellan Dalarnas län i söder, Gävleborgs län och Västernorrlands län i öster, Västerbottens län i norr och Norge i väster.

Landskapet kännetecknas av stora gröna ängar, kristallklara sjöar och snöiga toppar. Jämtlands län består i öster om ett böljande landskap med många sjöar och älvar. Väst präglas av fjället, svenska för "platå", med högsta berget Helags (1796m), där hittar du också Sveriges sydligaste glaciär.

Längre norrut Sylarnas massive (cirka 1700 meter) och Åreskutan, 1420 meter. Jämtlands län har 50 naturparker, varav de flesta ligger i fjället, längs norska gränsen. Dessa naturparker kännetecknas av det stora utbudet av flora och fauna, frisk luft och orörd natur. På grund av dess norra läge hittar du trädgränsen cirka 750 meter, ovanför att du går in i den så kallade kalfjällen, den "nakna platån".

Jämtlands län har en lång samisk kultur. Samerna har cirka 45000 renar i fjället. Många naturparker är också deras livsmiljö och när du går på en av de många stigarna där har du en stor chans att stöta på renarna. I Storsjö utanför Östersund finns ett riktigt Jämts loch-nessmonster: Storsjödjuret, men precis som sin skotska motsvarighet visar det sig sällan eller aldrig. I samma Östersund kan Jämtlands läns historia upplevas i friluftsmuseet Jamtli. I denna provins finns också flera älgparker, Samen bosättningar eller vattenfall att besöka. Jämtlands läns huvudstad är Östersund.

Campingen ligger i Jämtlands län:

Kallsedets Fjällcenter

Jörgen & Mariska
Kallsedet 820, 83793 Kallsedet
E: info@kallsedet.com
I: www.kallsedet.com
P: +46 (0) 647 80173

Fjällnäs Camping & Stugor

Winnifred & Hans
Fjällnäsvägen 51, 84698 Tänndalen
E:fjallnascamping@gmail.com 
I: www.fjallnascamping.com
S. +46 (0) 70 550 8605

Andra provinser