Sveriges län

Sverige är indelat i 21 län och 25 landskapslandskap. Landskapen representerar namnen på den tidigare provinsiella avdelningen i landet. Dessa namn är så väletablerade och används fortfarande nästan överallt i vardagsspråket. Varje provins har sin egen charm och attraktioner. Eftersom det finns så många lyfter vi bara fram de provinser där våra campingplatser ligger.

Kalmar län

Kalmar län bildar en kustregion längs södra sveriges östkust, vid Östersjön. I Kalmar län ingår även Öland, en 135 kilometer lång långsträckt ö. Ölandsbron förbinder Öland med det svenska fastlandet. Den 6 kilometer långa bron var den längsta bron i Europa fram till 1998.

Kalmar län gränsar till Östergötlands län, Jönköping, Kronobergs och Blekinge. Kalmar län mäter drygt 200 kilometer från norr till söder och upp till 80 kilometer från väst till öst. Huvudstaden är kalmar stad med 36 000 invånare. Historiskt sett var detta en av de viktigaste städerna i Sverige under senmedeltiden. Andra större städer ligger på östkusten, nämligen Västervik och Oskarshamn. Inlandsstäderna Nybro och Vimmerby har en regional betydelse.

Kalmar län är i allmänhet tätbevuxet, med undantag för kustområdet runt Kalmar stad, som har mer öppen mark. Öland är mindre skogsbevuxen. Provinsen är som mest något kuperad. Kusten kännetecknas av många vikar, vikar och många små öar, särskilt norr om Kalmar stad, och särskilt i västerviks rymliga omgivningar. Dessutom har provinsen många sjöar, men inga stora sjöar.

En viktig attraktion i Kalmar är astrid Lingrens värld, bland andra Författaren till Pipi Longstocking och Emil. Vimmerby är födelseplatsen för denna författare och där har de byggt en riktig Pipi Longstocking temapark som särskilt barnen inte vill missa.

 

Campingen ligger i Kalmar län:

Sandviks campingplats

Martin & Ulrika
Årsvik 102, 38065 Degerhamn
E : info@sandvikscamping.com
I : www.sandvikscamping.se
P : +46 (0) 732 014166

Andra provinser