Sveriges län

Sverige är indelat i 21 län och 25 landskapslandskap. Landskapen representerar namnen på den tidigare provinsiella avdelningen i landet. Dessa namn är så väletablerade och används fortfarande nästan överallt i vardagsspråket. Varje provins har sin egen charm och attraktioner. Eftersom det finns så många lyfter vi bara fram de provinser där våra campingplatser ligger.

Gävleborgs län

Gävleborgs län är ett län i Norrland. Här finns landskapet i Gästrikland och Hälsingland. Den gränsar till länen Uppsala, Västmanland, Dalarna, Jämtland och Västernorrland och ligger vid Bottenviken.

Gästrikland, även känt som "en istidens ås", är ett så kallat landskap i den nordsvenska delen av Norrland. Landskapet i denna provins är särskilt rikt på vatten och bestäms av många öar, stora skogar, stora stenblock och otaliga spridda gårdar. Det viktigaste naturreservatet är nationalparken "Färnebofjärden" som främst präglas av sitt rika fågelliv. Fiskgjuse, vithövdad örn, kran och åtta olika arter av hackspett är inget undantag.

Det största vattnet är Dalälven som räknas till topp 10 av Sveriges bästa fiskevatten. Dalälven skiljer sig från andra stora älvar i Europa genom många alternerande forsar och vackra sjöar med en mängd stora och mindre öar.

I detta vidsträckta fiskevatten finns upp till 30 fiskarter inklusive lax, havsöring, öring, harr, gädda, gädda abborre, abborre, burbot och många arter av sik. Dalälven är också skiljelinjen för löv- och barrskog. Norr om floden ligger främst Naaldbos, medan söder om floden finns en hälsosam blandning av barrskog och lövskog. I Gävleborgs län har många arkeologiska fynd från vikingatiden gjorts och bevarats.

Gävleborgs län är också känt för utvinning och bearbetning av järn. Provinsen är rik på koppar- och silvergruvor, ståtliga herrgårdar, gamla stålfabriker, otaliga museer, vikingagravar, en riktig vikingabosättning och äkta fäbodar.

Gävleborgs läns huvudstad är Gävle (69 000 invånare). Staden ligger ca 180 km norr om Stockholm och 80 km från studentstaden Uppsala. Gävle är mest känt för sina kulturutbud, filharmoniska orkester och Sveriges största järnvägsmuseum.

I Gävleborgs län finns campingplatserna:

Hedesunda campingplats

Meindert & Renata
Övägen 68, 81895 Hedesunda
E: info@hedesundacamping.se
Jag: www.hedesundacamping.se
S: +46 (0)70 544 3713

Ljusdals Camping

Patrik & Marja
Ramsjövägen 56, 82730 Ljusdal
E: info@ljusdalscamping.se
Jag: www.ljusdalscamping.se
Sidor: +46 (0) 651 12958

Andra provinser