Typiskt svenska

Sverige, den vackra naturens, fredens och rymdens land. Det är landet, men förutom Ikea har det också en kultur med ett antal seder, traditioner och seder som gör det ännu mer speciellt och känt för. Vi har listat några av dessa seder och traditioner för dig.

Kanelbulle

Ditt besök i Sverige är inte komplett utan att ha ätit en riktig Kanelbulle med ditt kaffe. Varje svenskt kafé kan lätt kännas igen av den läckra lukten av dessa färska kanelbullar.

Kanelbulle är så populär bland svenskarna att de har inlett en speciell semester för den. Den 4 oktober firar Sverige Kanelbullens dag, kanelbullens dag. En kanelbulle är gjord av fint vitt bröd där du smakar smör och söt kanelsirap. 

Källa: www.visitsweden.nl

Svensk röd

Det svenska röda kommer från en biprodukt av kopparmalmaltutvinning som innehöll alla typer av tungmetaller. Egentligen är svenskt rött järnoxid (rost). Men med en mycket speciell färg.

I Sverige användes det för att bearbeta detta röda pigment i färg, därav svenskt rött. Tidigare, precis som tegelhusen på "kontinenten", ville resten av Europa också färga husen röda. När kungen gjorde svenskt rött obligatoriskt, eller åtminstone ansåg det mycket önskvärt för adeln på 1600-talet, föddes en tradition som fortfarande är hedrad än i dag.

Källa: www.moosefarg.nl

Midsommar

Kanske den mest kända semestern i Sverige. Det finns knappast en mer typisk tradition än så.

Midsommarafton infaller årligen på fredagen strax före eller efter den 21 juni. Traditionellt är detta solståndets dag: den dag då solen är på himlen längst och natten är den kortaste. Det finns dekorerade majstänger över hela landet. Majstången kan se annorlunda ut per region, men i grund och botten är det alltid ett korsformsträd med massor av grönska och dekorationer. Ingen svensk fest utan mycket musik, mest dragspel och gitarrmusik och sånger.

Källa: visitsweden.nl

Köttbullar

Typiska svenska köttbullar. De har sin distinkta smak till kryddpeppars kryddpeppar, särskilt den allspice som används i blandningen. Traditionellt serverades de på julbordet. De åts sedan med kokt potatis och kombinerades med en mörkbrun tungt bunden sås av buljong (brunsås), inlagda pickles (ättiksgurka) och sylt gjord av foxberry (lingon).

Utanför Sverige har de blivit kända för IKEA varuhusen.

Källa: Wikipedia

Loppis Hotell

Inte att glömma från det svenska landskapet, eller överallt där människor bor. Längs vägen finns skyltarna som bjuder in till loppmarknaden hemma. Men även när det finns speciella aktiviteter, som kulturdagar, kommer närvaron av loppis att förvåna dig.

Kompletta hushållseffekter, begagnade, handgjorda knickknacks och liknande; allt att dekorera ditt hem med – om du fortfarande måste börja. Du kommer till de mest galna men också vackraste platserna i Sverige.

Källa: vertreknl.nl

Dalahäst

Dalahästen är en häst av trä som anses vara en symbol för Dalarnas landskap i Sverige, eller numera även för hela Sverige.

Trähästarna finns i alla storlekar och tillverkas ofta i Nusnäs nära Mora. De flesta hästar är röda och de är ofta målade för hand. Hästarna har tillverkats sedan 1600-talet. I Nusnäs finns en fabrik där det bland annat visas hur hästarna tillverkas. Det finns också Dalahanen, som är mindre kända.

Källa: Wikipedia

Fika

Fika är en viktig del av kulturen i Sverige. Alla tar en fika, från ung till gammal och oavsett dag eller tid. Fika betyder en paus och är en social angelägenhet. Vanligtvis en kaffepaus med kollegor, familj eller vänner och på arbetsgolvet ofta klockan 10.00 och 15.00.

Förutom kaffe är te, juice eller andra alkoholfria drycker naturligtvis också tillåtna under fikan. Traditionellt kräver fika söta produkter från konditoriet, bakverk (särskilt kanelbullar) eller smörgåsar och kakor.

Källa: Stenaline

Lagom Hotell

Lagom betyder "lagom mycket", inte för mycket, inte för lite, men lagom. Så balans. Denna svenska livsstil visar hur du hittar mer lycka i ditt dagliga liv genom balans. Du har mindre stress, mer tid för de saker du gillar, tillräckligt med pengar och du vill leva mer medvetet. Med små insatser gör du ditt liv bättre, grönare och billigare.

Källa: Book Leef Lagom/Anna Brones

Pippi Långstrump

Pippi Långstrump som vi kallar henne i Nederländerna är namnet på en barnroman, tv-serie, filmer, tecknade serier och musikal – av den svenska författaren Astrid Lindgren.

Berättelsen kretsar kring en frisinnad ung flicka, Pippi (i sin helhet Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemunta Ephraims dotter) Longstocking, som bor med sin apa, Mr. Nilsson, och hennes Knabstrupper häst Kleine Witje i Villa Kakelbont. Mycket till missnöjet hos den moraliska förtruppen i staden, som anser att familjen är grunden för en hälsosam uppväxt och att ett barn inte ska vara ensamt, även om barnet vill ha det själv. Pippi är oerhört rik, hon betalar alltid med guldmynt, och hennes skatt drar till sig en hel del kriminella element, som Pippi alltid lyckas avvärja, eftersom hon är väldigt stark. Tillsammans med vännerna Tommy och Annika upplever hon alla typer av äventyr.

I Kalmar län ligger Vimmerby. Detta är Astrid Lindgrens födelseplats och en riktig Pipi Longstocking temapark har byggts där som särskilt barnen inte vill missa.

Källa: Wikipedia

Allemänsrätten

Sverige har en mycket speciell rättighet, nämligen rätten att återskapa var som helst i Sverige var man vill. Den rätten kallas Allemansrecht, eller Allemansrätten. Och det betyder att du är fri att slå upp ditt tält var du vill, ta ett dopp i vilken sjö som helst, vandra, rida eller åka båt där det verkar trevligt för dig eller plocka blommor, bär eller svamp från naturen.

Naturligtvis finns det några förutsättningar för Allemänsrätten att fungera smidigt. Det är klokt att vara välinformerad i förväg på den lokala turistbyrån vad som är och inte är tillåtet i regionen, så att du inte kommer att möta obehagliga överraskningar.

Källa: visitsweden.nl

Deltagare

Se alla campingplatser som är anslutna till Rondje Zweden här.

karta & avstånd

Se campingplatserna på kartan över Sverige och planera din rutt.

PROVINSER

Information om de svenska landskapen och vilka campingplatser som finns här.