Sveriges län

Sverige är indelat i 21 län och 25 landskapslandskap. Landskapen representerar namnen på den tidigare provinsiella avdelningen i landet. Dessa namn är så väletablerade och används fortfarande nästan överallt i vardagsspråket. Varje provins har sin egen charm och attraktioner. Eftersom det finns så många lyfter vi bara fram de provinser där våra campingplatser ligger.

Örebro län

På gränsen mellan södra och mellersta Sverige, halvvägs mellan Göteborg och Stockholm, ligger Örebro län. Detta landskap skapades genom en sammanslagning av de tidigare regionerna Närke med Västmanlands län och delar av Västergötlands län, Östergotlands län och Värmlands län. Landskapet, egentligen en stor dal omgiven av låga berg, kännetecknas av högt liggande täta skogar å ena sidan och ett öppet landskap med små floder å andra sidan, där jordbruket äger rum.

Detta varierade landskap har några mycket stora och klara sjöar, som Vättern, Hjälmaren, Unden och Skagern. Det finns också cirka 120 naturreservat, varav den mest kända är Sjön Fagertärn. Här upptäcktes Roda Nackros, den röda näckrosen. Tiveden nationalpark är en av de mest orörda skogarna i södra Sverige.

Detta vackra naturreservat består av en starkt kuperad, stenig terräng med gigantiska stenblock, upp till 10 meter höga, som lämnades här under den senaste istiden. Det finns också flera grottor i parken. Många sagor har uppstått om de varelser som måste ha bott här i tidigare tider eller fortfarande gör..? Ett populärt smeknamn är Troll-Tiveden.

Människans influenser finns i hela landskapet, från kyrkor från medeltiden, stora gods och gravhögar till industriarkorna runt metallgruvorna, såsom smältverk och de otaliga gruvorna själva i Bergslagen, med städerna Kopparberg, Lindesberg, Nora och Askersund.

Huvudstaden Örebro är ursprungligen en gammal stad med träbyggnader. I centrum finns några gamla mysiga torg runt Örebro slott. Mitt i staden står det imponerande renässansslottet. Slottet är byggt på grundval av ett slott från 1100-talet.

Kulturellt rekommenderas också Alfred Nobel museum i Karlskoga, liksom de små pittoreska trästäderna med sina vackra hamnar, shoppinggator och små museer.

Campingen ligger i Örebro län:

Campingplats Tiveden

Hein & Marlies
Baggekärr 2, 69597 Tived
E: info@campingtiveden.se
I: www.campingtiveden.se
P: +46 (0) 584 474083

Andra provinser