Sveriges län

Sverige är indelat i 21 län och 25 landskapslandskap. Landskapen representerar namnen på den tidigare provinsiella avdelningen i landet. Dessa namn är så väletablerade och används fortfarande nästan överallt i vardagsspråket. Varje provins har sin egen charm och attraktioner. Eftersom det finns så många lyfter vi bara fram de provinser där våra campingplatser ligger.

Västernorrlands län

Västernorrlands län ligger mitt i Sverige, en dagsutflykt från Stockholm och samma avstånd från Kiruna. Västernorrland gränsar till Västerbottens län i norr, Gävleborgs län i söder, Jämtlands län i väster och Bottenviken i öster.

Det stora landskapet Västernorrlands län har en befolkningstäthet på 11 invånare per km2, vilket är hälften av det svenska genomsnittet. Västernorrlands län kännetecknas av ett böljande landskap och ligger i genomsnitt 250 meter över havet. I Medelpad (söder) är det högsta berget 577 meter och i norr (Ångermanland) är det högsta berget 635 meter.

Närmare för Västernorrlands län finns "de höga kusterna" och den geografiska stadskärnan. På UNESCO:s lista finns fjorton världsarv för Sverige. Höga kusten är en av de mest imponerande av dessa.

Dessa ligger på västra sidan av Bottenviken. Denna speciella topografi består av sjöar, vikar och platta kullar upp till 350 meters höjd. Området bildades av en kombination av krafter från islagret under istiden, landisens reträtt och uppkomsten av nytt land från havet.

Sveriges geografiska centrum ligger på Flattaklocken (465 meter), i närheten av Torpshammar.  Västernorrland har 24 naturreservat som finns med på listan över Natura 2000 (Naturskydd Europeiska unionen).

Provinsens officiella huvudstad är Härnosand. Staden ligger vid Bottenviken och har en naturlig hamn. Den största staden i Västernorrlands län är dock Sundsvall.  Sundsvall är Sveriges äldsta stenstad. Den mest slående byggnaden i moderna Sundsvall är kulturmagasinet: ett museum och ett bibliotek som förbinds av ett slags passage.

Campingen ligger i Västernorrlands län:

Träporten Restaurang & Camping

Paul och Margriet
Borgsjöbyn 139, 84197 Erikslund (Ånge Kommun)
E: info@traporten.se
Jag:  www.traporten.se
P:+46 (0) 690 20022

Andra provinser